Buraki

Buraki

Buraki
autorem artykułu jest Jakub Bartosik

SÄ… zdrowe, smaczne i majÄ… niewiele kalorii. Buraki sÄ… dziÅ› jednym z najlepiej rozpoznawalnych warzyw, czÄ™sto przy tym goszczÄ…c na polskich stoÅ‚ach. Już starożytni Rzymianie wiedzieli o cennych wartoÅ›ciach, kryjÄ…cych siÄ™ w tym niepozornym warzywie. PotwierdzajÄ… to dziÅ› liczne badania…


CiekawÄ… informacje stanowi fakt, że wszystkie znane nam dziÅ› odmiany pochodzÄ… od jednego „przodka”. Konkretniej rzecz ujmujÄ…c od buraka dzikiego (Beta miritima), który do dziÅ› roÅ›nie na obszarze Bliskiego Wschodu oraz w Indiach. Pierwsze wzmianki dotyczÄ…ce buraków odnaleźć można w zapisakach starożytnej Babilonii z roku 722 p.n.e.

Choć dokÅ‚adnie poznano skÅ‚ad chemiczny i budowÄ™ buraka, po dziÅ› dzieÅ„ nauka nie potrafi wyjaÅ›nić ich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci terapeutycznych przy zwalczaniu nowotworów. Przypuszcza siÄ™, że znajdujÄ…ce siÄ™ w nim dwa rzadkie metale – rubid i ced – dziaÅ‚ajÄ… hamujÄ…co na rozwój komórek raka. Oprócz dużej iloÅ›ci witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy P, zawiera też kwas foliowy i karoten, a co najważniejsze, bogactwo soli mineralnych, wÅ›ród których szczególnie cenne sÄ… sole potasowe. Obecne sÄ… w nim także pierwiastki Å›ladowe takie, jak magnez, wapÅ„, sód i kobalt. Ten ostatni jest szczególnie istotny, gdyż bez niego organizm nie bÄ™dzie mógÅ‚ syntetyzować witaminy B12, która wraz z kwasem foliowym jest niezbÄ™dna w procesie tworzenia czerwonych ciaÅ‚ek krwi. Niedobór czerwonych krwinek powoduje niedokrwistość, naukowo nazywanÄ… anemiÄ…, dlatego buraki stanowiÄ… idealne rozwiÄ…zania, dla wszystkich osób cierpiÄ…cych na tÄ™ chorobÄ™. Stosowane sÄ… też w profilaktyce nowotworowej, po chemioterapii, nieprawidÅ‚owym ciÅ›nieniu, biaÅ‚aczce, hemofilii oraz przy awitaminozie i drÄ™twieniu koÅ„czyn.

To jednak nie wszystko, czym może się pochwalić buraczek.
Zmniejsza napiÄ™cie nerwowe, dlatego poleca siÄ™ jedzenie buraków osobom czÄ™sto narażonym na stres, depresjÄ™ i nerwicÄ™ wegetatywnÄ…. Ze wzglÄ™du na dużą ilość bÅ‚onnika pokarmowego jest on idealnym Å›rodkiem regulujÄ…cym pracÄ™ przewodu pokarmowego, gdyż zawarte w nim pektyny niszczÄ… bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym. Z uwagi na swój skÅ‚ad chemiczny, burak jest silnie zasadotwórczy. Z tego powodu poleca siÄ™ go osobom lubiÄ…cym jeść dużo miÄ™sa, sÅ‚odyczy i pieczywa na zakwasie, gdyż pomaga doprowadzić żołądek do równowagi kwasowo-zasadowej, a tym samym zwalczyć „zgagÄ™”, „kwasy” i „pieczenie w żołądku”.

Jedzenie buraków wzmacnia koncentracjÄ™, czujność, refleks, pamięć, zaburzenia snu, a także pomaga regulować cholesterol. Proponuje siÄ™ go czÄ™sto kobietom w ciąży, dziecom „niejadkom” oraz mÅ‚odzieży w trakcie intensywnego wzrostu. Mile zaskoczy też osoby aktywnie uprawiajÄ…ce sport, gdyż wzmacniajÄ… sprężystość masy mięśniowej i pomagajÄ… usuwać zakwasy. SporÄ… ilość buraków powinny też jeść osoby majÄ…ce problemy ze schorzeniami wÄ…troby i nerek.

--
Zapraszamy
Witalis.pl - Sklep, dla klientów wymagających | Blog firmowy Witalis.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
Myśleć jak Partner
Konto bankowe w angielskim banku
Multimedia XXI wieku
Trochę o łazienkach
Wysyłanie pieniędzy do kraju